Chloé Macary-Carney cm-c
about curriculum vitae contact
A GREENERY SPACE FOR YURIN
This project was made in collaboration with Cécile Boulogne, Denis Leduc, Isabele Koyama, Ryo Tanaka, Yudai Tanaka and Iribe Takashi. This proposal was produced during a one-week intensive workshop titled " From Garden in the House, To Greenery in the city", organized by professor Marc Bourdier from ENSAPLV and Kyodai University's professor Takahashi in Kyoto, Japan. Yurin is an area of tokyo that is currently going through rapid and intensive transformations: the blocks are densifying vertically with tall new buildings. This means that landlords demolish traditional "machiya" buildings that the city is known for. A parking lot will replace the "machiya" while they wait for the new building floorplans and permits. There are also empty lots that are just vacant because the project has not started yet, but there is no parking. We see these lots as areas for opportunities in the city to install a temporary project. Images by 山根香 . . We want to use these vacant lots or parking lots to temporarily install a greenery structure. This structure will have different facilities, gardens, activities like theater or farm and areas for inhabitants to rest. All this will be installed while the parking lots are protected from weather. This structure will be made of construction site scaffolding which is easy to build quickly and which is a simple modular system that can hold different programs. The system works with a contract between the city and the private land owner of the parking lot or vacant lot. So the owner still owns the land but he agrees to let the city install the structure over the parking. The contract is temporary and lasts from 6 months to 3 years but it can be renewed or made permanent after the first contract. We hope that these temporary green spaces will make landowners and builders, as well as local inhabitants, to reconsider how they see and think of greenery in the city. We hope that landowners will consider keeping a part of this green vertical space as a permanent part of their new project or parking. Over time, people will stop using cars the same way they are used today and we will no longer need these parking spots. When this happens, the greenery of our green spaces, will once again reach the ground, finally completing the cycle of nature. This work was informed by interviews conducted on site with locals.